Hoe de in Menkehorsten in Haaksbergen aan de bijnaam Luutnaant komen

Zoals zo veel Twentse families heeft ook de familie Menkehorst in Haaksbergen een bijnaam, ook wel huisnaam genoemd. Die van de Menkehorsten luid Luut`naant of in goed Nederlands luitenant.
Deze bijnaam of huisnaam heeft de familie gekregen van Joan Peter Wentzler,van beroep militair in de rang van luitenant. Een dochter van deze luitenant Johanna Henrica Wentzler ,trouwt nadat haar eerste man Berhard Kotters is overleden , met Johannes Bernardus Menkehorst uit Groenlo. Deze Johannes Bernardus heeft de naam Menkehorst naar Haaksbergen gebracht.
Joan Peter Wentzler ,de luitenant, is in 1748 geboren in Merode ,een plaatsje nabij Aken. Hij huwt voor de eerste keer in 1781 in Venlo,een garnizoensstad. Daar wordt in 1782 zijn eerste kind geboren en in 1783 zijn tweede. In 1795 wordt er in Bergen op Zoom een tweeling geboren. In die tijd reisde de familie van de soldaat met het leger mee. In de winterperiode werd er nauwelijks gevochten en verbleef de familie vaak langer in een garnizoensstad wonen.
In maart 1798 maakt luitenant Wentzler deel uit van het Bataafse leger,tweede bataljon ,zesde halve brigade onder Generaal Deandels. Een halve brigade bestond uit ongeveer 2000 manschappen. De zesde halve brigade droeg lichtblauwe jassen met witte voering. De zesde halve brigade heeft in 1799 in noord Holland bij Bergen tegen de Engelsen gevochten. Daarna is de zesde halve brigade gestationeerd geweest in onder andere Doetinchem,Zutphen,Deventer.
Joan Peter verdiende 26 stuiver per dag. Vanaf 1810 ontving hij een pensioen van 300 gulden per jaar. Hij ontving dit pensioen van uit Deventer.
Zijn eerste vrouw is voor 1801 overleden. In 1801 trouwt hij te Haaksbergen met Elisabeth Damveld die weduwe was. Luitenant Wentzler woonde in bij een boerderij op de plaats waar nu in Haaksbergen camping Stienenboer is gelegen. Daar op die boerderij heeft hij zijn vrouw Elisabeth leren kennen. Op enig moment erven Elisabeth en Joan Peter Wentzler van een ongehuwde zus van Elisabeth , een klopje,een huisje aan de spoorstraat in Haaksbergen. Dit huisje heeft gestaan waar nu de Albert Heijn in Haaksbergen staat.
Op een kadasterkaart van Haaksbergen,van 1830, staat bij huis nummer 117 de naam luitenant vermeld. Hij genoot blijkbaar enig aanzien in het dorp.
Joan Peter Wentzler heeft een grote schare kinderen op de wereld gezet. Er is goede reden om aan te nemen dat er meer dan twintig kinderen geboren zijn uit zijn twee huwelijken.
De meeste van deze kinderen zijn al op jonge leeftijd gestorven. In 1815 zelfs drie van zijn kinderen ,waarschijnlijk als gevolg van een besmettelijke ziekte. Van twee kinderen weten we dat ze redelijk oud zijn geworden,Henrica die met Johannes Bernardus Menkehorst getrouwd was en Clemens ,genoemd naar de vader van Joan Peter die met Adelheid van Dillen uit Doetinchem getrouwd was . Hij was kanonnier van beroep en dus ook militair. Op latere leeftijd werkte hij als metselaar.
Joan Peter overlijdt eind januari 1834 ,zevenentachtig jaar oud in Haaksbergen aan wat nu de dokter Ariensstraat is. Hij was op dat moment hoog bejaard.